Zapiekana ryba z marchewką baby
Zapiekana ryba z marchewką baby
O gustach się nie dyskutuje, ale danie z ryby może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wierzę, że ten, kto nie lubi ryby, po prostu nie miał szansy zjeść jej dobrze przyrządzonej. Chociaż pewnie główną przeszkodą jest to, że ryby mają ości. Stąd tak wiele osób wybiera gotowe paluszki rybne. Osobiście polecam polędwicę z dorsza, tam ości nie będzie, a „mięsa” jest dużo. Poniżej jeden z przepisów na kruchego i soczystego dorsza w warzywach.
Składniki na porcję dla 4 osób:
2 polędwice z dorsza
350g marchewki baby
10 czerwonych pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
masło
przyprawy: pieprz ziołowy, maggi, czerwona papryka, czosnek
Wykonanie
- Dorsza umyć, pokroić na kawałki w formie kostki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wzdłuż zewnętrznych krawędzi. Polać maggi bądź obsypać solą, posypać pieprzem, czosnkiem i czerwoną papryką w proszku. Na wierzchu ułożyć małą kosteczkę masła.
- Pomiędzy kawałkami ryby wyłożyć mrożoną marchewkę baby, paski papryki, pomidorki koktajlowe w połówkach i pióra czerwonej cebuli.
- Wstawić do piekarnika na dolny poziom na ok. 20 min 200 stopni Celsjusza.
W sumie jemy to samo, bo jest bardzo sycące, ale jak ktoś lubi to czemu nie ugotować sobie ziemniaków, kaszy czy ryżu. Pieprz ziołowy, który jest źle skomponowany, może zepsuć całe danie; osobiście jedyny jaki polecam i stosuję to ten z firmy „Konkret.” Zbyt dużą ilością przypraw też można przedobrzyć, dlatego tu radzę nie dodawać ziół prowansalskich lub kolorowego pieprzu, a po prostu dać domownikom czy gościom do posypania wedle uznania.