Sałatka z pieczonym burakiem
W sumie jest fioletowa, a skomponowana z czerwonych składników. Ta wersja jest moją ulubioną, a jadłam już kilka i długo zajęło mi, aby się do takiej kompozycji przekonać. Wariant szpinak i burak okazał się hitem na chrzcinach. Co prawda, zawsze muszę coś zmienić i tu w wersji zmodyfikowanej, bo z boczkiem. I koniecznie pieczony burak, a nie gotowany bo ten z piekarnika zachowuje więcej właściwości odżywczych plus jest intensywniejszy w smaku. Burak i sos są słodkie, dlatego czerwona cebula fajnie przełamuje smak i dodaje ostrości. Przyznaję, że nie robię własnego sosu balsamicznego, bo nigdy nie udaje mi się odpowiedni gęsty, a na dodatek unoszący się zapach jest nie do wytrzymania i długo utrzymuje się w domu.
Składniki
1 średni pieczony burak
1 połówka ze średniej czerwona cebula
1 opakowanie fety pokrojonej w kostkę
1 małe opakowanie świeżego szpinaku
1 opakowanie boczku w kostce
sos balsamiczny
zioła prowansalskie
płatki migdałów
Przygotowanie:
- Podczas przygotowywania dowolnego dania w piekarniku równocześnie upiec nieobranego buraka w folii aluminiowej bądź naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Czas to około 1h, po nakuciu widelec powinien dobrze się wbijać. Po wystudzeniu obrać w rękawiczkach i pokroić np.: nożem do karbowania.
- Boczek usmażyć na patelni.
- Na suchej patelni uprażyć na lekko brązowy kolor płatki migdałów.
- Cebulę pokroić w pióra.
- Umyć szpinak bądź mieszankę sałat, wyłożyć na misę czy talerz i polać sosem balsamicznym.
- Na zieleninę wyłożyć boczek, buraka, cebulę i posypać fetą.
- Całość polać znowu sosem balsamicznym, posypać ziołami prowansalskimi oraz uprażonymi migdałami.
