Sałatka z gruszką i wędzonym kurczakiem
Lubię ucztować i gościć znajomych. To zawsze fajna okazja na wypróbowanie nowych przepisów lub spróbowanie tego, co jadło się u kogoś. Ten przepis poznaliśmy na spotkaniu u bardzo dobrych znajomych. Za zgodą koleżanki umieszczam go na stronie, „niech rozejdzie się w świat” [Dzięki I. :)]. Naprawdę polecam, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu. Można sobie odczarować w ten sposób mięsno-owocowe przepisy; składniki naprawdę fajnie się komponują. Owoce warto jest sezonowo, w szczególności gdy są to nasze polskie jabłka i gruszki.
Przepis nawet dla 6 osób
Składniki:
1 średnie jabłko
2 średnie gruszki
1 wędzona pierś z kurczaka bądź udko wędzone
1 mała puszka kukurydzy Dawtona
1 pęczek drobnego szczypiorku
3 średnie jajka ugotowane na twardo
Dressing: 1 czubata łyżka majonezu Napoleońskiego, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego z Piątnicy, 1 łyżka musztardy delikatesowej Kamis, szczypta soli i pieprzu
Dla spostrzegawczych, to na zdjęciu składników brakuje majonezu of kors.
Wykonanie:
- Jabłka i gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Podobnie obrać jajka ze skorupki i pokroić w kostkę. Szczypiorek pociąć nożyczkami na drobno. Kurczaka wędzonego pokroić w kostkę w wielkości owoców. Kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystkie składniki wrzucić do miski.
- Składniki dressingu połączyć na gładką masę i dokładnie wymieszać z sałatką.
Enjoy!