Krakersy imprezowe
Miła odmiana dla tradycyjnych kolorowych kanapek. Tym razem przepis na coś, co kolorowo i apetycznie wygląda i w związku z tym szybko znika. Tak zwany „finger food” w postaci krakersów z różnymi składnikami.
Składniki:
- garść czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- opakowanie kiełków rzodkiewki bądź lucerny
- opakowanie serka do smarowania „Twój Smak” Piątnica
- opakowanie szynki Serrano bądź Prosciutto z „Krainy Wędlin” dostępnych w Biedronce
- opakowanie krakersów solonych „Rarytas”
- zioła prowansalskie Kamis

Polecam te krakersy, ponieważ są grubsze niż standardowe. To ważne, gdy chce się przekąskę przygotować znacznie wcześniej, to tak szybko nie zmiękną i dalej będą apetyczne.
Z innych składników to polecam: małe krewetki koktajlowe, rukolę, paluszki krabowe bądź anchois. Rybne rzeczy mniej się u nas sprawdzają, gdy są goście, dlatego robimy mniejszą porcję. Obłędnie wygląda też przystrajanie takich krakersów kawiorem czarnym, czerwonym czy pomarańczowym. Wizualny aspekt jest bardzo ważny, bo jemy przede wszystkim oczami.
Sposób wykonania:
- Krakersy wysmarować serkiem i ułożyć na np. desce, tacy bądź talerzu. Krakersy, które się złamały śmiało zjeść bądź zmielić na panierkę.
- Oliwki i pomidorki pokroić w cienkie plasterki.
- Wędlinę dojrzewającą porwać na mniejsze kawałki.
- Na krakersach układać obok siebie plasterek pomidorka (polecam przeplatać kolory i rodzaje wędliny), oliwki, kawałek szynki oraz malutką porcję kiełków.
- Na koniec oprószyć ziołami prowansalskimi.

Enjoy!
Gorąco zachęcam do dołączenia do grupy kulinarnej na Facebooku „Co dziś pichcimy? Czyli pyszne, bo domowe”. Tam można się pochwalić swoją twórczością kulinarną, a przede wszystkim znaleźć więcej przepisowych inspiracji oraz uzyskać czasem potrzebne w gotowaniu wsparcie.